TrainingekA kutya képzettségének kialakítását, képzettségi szinten tartását és/vagy fejlesztését engedelmes, ügyességi, őrző-védő és keresés ágazatban kutyakiképző vagy segéde segítségével végezzük.

A kutya képzése és szinten tartása – annak módszerei - függ a kutya szocializáltságától, idegrendszeri besorolásától.
A foglalkozásokon a különböző helyszíneken a kutya erősségei – félelmei kideríthetőek.
A képzés a klasszikus és az opreáns kondicionálás, a szlovák kiképzési rendszer kombinációjával történik, szem előtt tartva a kutya idegrendszeri besorolását, illetve erősségeit – gyengeségeit.
A foglalkozások keretein belül a kutyák különböző talajminőségen (föld, aszfalt, járólap, fa, épület, lépcső, mélység, magasság stb.) hajthatják végre az elvárt feladatokat igény szerint. Nem egy helyszínen zajlanak a foglalkozások. (kül és bel tér, mező, rét, szántóföld, város, stb.)Részletesen a kutyás foglalkozások ágazatai:ENGEDELMES:

Engedelmes vagy más néven: fegyelmező gyakorlatokat a BH vizsgaszabályzathoz és a régebben ismert K99 –es vizsgarendszerhez hasonló – részben ugyanazon feladatokkal tanítjuk, gyakoroljuk, a fent már említett 2-3 képzési szisztéma kombinációival.

Alapvető feladatok: Alapállás, ül, áll, fekszik, pórázon vezetés, szabadon követés, helyben maradás, behívás, csoport, fordulatok, hátra arc.ÜGYESSÉGI:

Ügyességi ágazatban fontos a kutya előképzettsége – engedelmességi képzettség (vizsga).
A palánk, palló, libikóka, több méretű ugró akadály, asztal, kúszás, árok.

Épületben: flakon fürdő, flakon szlalom

Az ügyesség - ügyességre bírás más ágazatokkal kombinálható, (E, Ő-V, K)ŐRZŐ-VÉDŐ:

Őrző-védő feladatok csakis engedelmes vizsgával gyakorolhatóak, fontos a kutya kézben tarthatósága, irányíthatósága. Ezek megléte nélkül a kutya Őrző-Védő gyakorlatokra NEM vihető!

A foglalkozásokon nem csak a már jól ismert és szokássá vált védőkarra fogást gyakoroljuk, hanem csibészbundára, rejtett karra is, vagy éppen szájkosaras szituációban püfölheti a segédet a kutya. Őrző-védő feladatokat inkább munka kutya jellegűvé formáltuk (szituációk), nem pedig a sportkutya kategóriára szakosodtunk.

(rongy, hurka, növendékkar, felnőtt védőkar, rejtett kar, bunda, szájkosaras munkák, hang: ostor, (R) fegyver, sziréna stb.)KERESÉS:

Keresés ágazatban is fontos a kutya előképzettsége, engedelmes vizsga!

- Tárgy keresés szabadban, épületben (szagmintával)
- Személykeresés szabadban, épületben (jav. kölyök kutya)
- Nyomkövetés szabadban, épületben egyéb nehéz talajon.

Jelenleg érdeklődés hiányában, és technikai okok miatt a személykeresés training szünetel!SZOCIALIZÁCIÓS FOGLALKOZÁS:

Nem ovi! Sajnos egyelőre ovi-s foglalkozást nem tudunk technikai okok miatt szervezni, azonban a szocializáció kialakulásában tudunk segíteni, ha nem is teljes mértékben.

Ismeretlen, idegen helyszínek, emberek, kutyák, állatok.


www.kslenti.hu      Minden jog fenntartva!      ©2014